Sommarjobbet på Octapharma: en familjär tradition

Stockholm
2024-08-14
Våra anställda
Varje sommar välkomnar Octapharma en ny generation av talanger – barn till våra medarbetare, som vi med stolthet kallar för våra ”Sommarbarn”. Denna tradition är en hjärtefråga för oss och en naturlig del av vår familjära företagskultur.

Ebba Avelin är ett lysande exempel på hur denna tradition skapar både personliga och professionella band. Direkt efter studenten 2016 började Ebba sommarjobba på Octapharmas teknikavdelning. Nu har hon precis avslutat sin fjärde sommar hos oss, denna gång på HR-avdelningen. Snart tar Ebba nästa steg i sin akademiska resa genom att påbörja sin masterutbildning i militärhistoria vid Försvarshögskolan i Stockholm.

Ebbas somrar på Octapharma

Från juni till augusti har Ebba varit det första ansiktet som mött våra medarbetare och besökare, då hon för tredje gången arbetat i vår reception. Med den erfarenhet och rutin hon har byggt upp, har hon snabbt och effektivt tagit sig an de varierande uppgifterna som receptionen innebär – allt från att upprätthålla säkerhetsrutiner till att välkomna besökare och koppla samtal. 

Att arbeta i receptionen har också gett Ebba en värdefull möjlighet att lära känna medarbetare från hela företaget. Detta har inte bara breddat hennes kontaktnät, utan också stärkt hennes känsla av tillhörighet i den gemenskap som är så central på Octapharma.

 "Den familjära andan finns på så många nivåer. Man hör ofta om någons släkting som också jobbar inom företaget. Under min första sommarsäsong, när jag jobbade på teknikavdelningen, sommarjobbade jag tillsammans med VD:ns dotter. Vi satte upp nödutgångsskyltar på siten – en enkel men viktig uppgift som speglar hur vi arbetar tillsammans, som en familj."

Gällande sin arbetsroll fortsätter hon:

"Arbetet här har lärt mig att förstå hur alla roller inom företaget är avgörande. Varje avdelning har sin unika betydelse, och tillsammans bidrar vi till att förbättra våra patienters liv. Det har gett mig en djupare insikt i hur viktigt mitt arbete är och hur vi alla spelar en avgörande roll i det större sammanhanget."

Studiernas lärdomar i arbetslivet

I somras tog Ebba sin kandidatexamen i freds- och konfliktvetenskap från Lunds universitet och förbereder sig nu för sin masterutbildning inom militärhistoria. Hennes akademiska och praktiska erfarenheter har på ett ömsesidigt sätt berikat varandra. 

"Som receptionist måste man alltid vara steget före, proaktiv och förberedd på det oväntade. Min tid på Octapharma har lärt mig att vara initiativrik och lösningsorienterad, något som är värdefullt både i arbetslivet och i mina studier."

Ebba tillsammans med styvpappa Thomas Roos

En del av Octapharma-familjen

Ebbas koppling till Octapharma sträcker sig genom hennes familj. Hennes mammas make arbetar som SHE-chef (Safety Health Environment) på företaget, och hennes mamma, som är kemiingenjör, är ett välkänt ansikte hos oss.

Hos Octapharma är familjeägandet inte bara en företagsstruktur – det är en filosofi som genomsyrar hela verksamheten. Vi är stolta över att varje år välkomna våra Sommarbarn och på så sätt föra vidare de värderingar som gör Octapharma till mer än bara en arbetsplats.